Северна Корея обяви, че успешно е тествала балистична ракета със среден обсег на действие, за да потвърди издръжливостта на бойната глава на ракетата. Това показва по-нататъшен напредък в способността да удари позиции на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Севернокорейската агенция KCNA съобщи, че лидерът Ким Чен-ун е наблюдавал опита, който също е потвърдил функционирането на двигателя с твърдо гориво на ракетата "Пуккиксон-2". Вождът е наредил разгръщането й в полеви действия.

Северна Корея изстреля ракета

Северна Корея изстреля ракета

Не е ясно каква е точно

Припомняме, че Южна Корея и САЩ в неделя обявиха, че Северна Корея е извършила нов тест с балистична ракета. Пхенян извърши предишния си опит с балистична ракета преди седмица.

Северна Корея отхвърли всички призиви да обуздае своите ядрени и ракетни програми, дори от Китай - единственият й голям съюзник, заявявайки, че оръжията са необходими за легитимна самозащита.

Говорейки с гордост, че степента на удар на ракетата е много точна и "Пуккиксон-2" е успешно стратегическо оръжие, той одобри разполагането на тази оръжейна система за действие, съобщава KCNA, цитирайки лидера Ким Чен-ун.

Изстрелването проверили надеждността и точността на двигателя с твърдо гориво, етапа на отделяне и крайния етап на насочване на ядрената бойна глава, което беше записано от устройство, монтирано на бойната глава, допълва KCNA.

Преглеждайки изображенията на Земята, изпратени в реално време от камера, монтирана на балистичната ракета, върховният лидер Ким Чен-ун заяви, че е чудесно да погледнем земята от ракета, която сме изстреляли и целият свят изглежда толкова красив, допълва новинарската агенция.

Съветът за сигурност се събира заради КНДР

Съветът за сигурност се събира заради КНДР

След последната изстреляна ракета

Използването на твърдо гориво има големи предимства за оръжията, защото е много по-стабилно и може да се транспортира лесно в резервоара на ракетата, позволявайки да се изстреля в много кратък период.

Ракетата "Пуккиксон-2 е прелетяла около 500 км, като е достигнала надморска височина от 560 км и е паднала във водите край източното крайбрежие на Северна Корея, по информация от южнокорейската армия.