В затвора в Бургас проверяват забавено връчване на обвинителния акт и призовката на британския пастор Даниел Хъл, съобщава БНТ. 

Във вторник делото му беше отложено за пореден път, тъй като той се оказа нередовно призован.

Обвинителният акт и призовката са били доставени в затвора в Бургас на 30 април, но връчени на подсъдимия чак на 8 май. Така не е спазен срокът от седем дни от връчването до гледането на делото.

"Призовката е връчена със закъснение, може би от ден става въпрос. За един ден е. Само ден е, тъй като за спазване на седемдневния срок, призовката е връчена на 8-ми, заседанието е било на 14-ти, тъй че се касае за един ден.", заяви Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.

"Както каза и министър Павлова, имаме данни за допуснати пропуски, точно в тази връзка със Заповед на главния директор е разпоредено извършването на проверка, която ще установи в коя част и кои служители са допуснали пропуските за това нещо.", каза Ивайло Йорданов, главен директор на ГДИН. 

Съд в Сливен даде ход на делото за педофилия срещу британски пастор

Съд в Сливен даде ход на делото за педофилия срещу британски пастор

Задържан за първи път през 2019 г. и след това през 2022 г.

Припомняме, че Хъл е подсъдим за блудство с 14 деца в Сливен.

Той беше арестуван през август 2022 година, като през 2019 година пасторът бе арестуван за първи път по същото обвинение.

44-годишният (тогава) мъж бе арестуван в ромския квартал "Надежда" и срещу него е образувано досъдебно производство за педофилия. През 2016 г. той вече е бил задържан с европейска заповед за арест по искане на Министерство на правосъдието на Великобритания.

Хъл бе обвинен за разврат с три малолетни и едно непълнолетно момче, като използвал положението им на зависимост спрямо него.

Престъпните деяния са осъществени за времето от неустановена дата през юни 2022 г. до 10 август 2022 г. в град Сливен.