Чужденците, които са се съгласили на договор в руската армия под заплахата от депортиране от Русия поради изтекли визи, се връщат в центровете за временно задържане на чужди граждани, съобщи Би Би Си.

Вече разказахме как граждани на няколко държави, задържани на границата на Русия и Финландия, се надявали да получат някаква работа, която не е свързана с военни действия, и докато бяха задържани за нелегален престой в Русия, подписали споразумения с Министерство на отбраната.

По искане на военния комисар на Карелия регионалните съдилища спряха решенията за депортиране на вербуваните, те били отведени от Центъра за временно задържане на чужди граждани. Но когато чужденците стигнали до полевия лагер на границата с Украйна, те разбраха, че им предлагат да отидат да се бият, и обявиха, че се отказват от договорите. Това разказа един от тях пред Би Би Си.

По думите му първоначално са били заплашени с дълги присъди затвор, но впоследствие военните са се съгласили да разгледат молбите им. В резултат на това Министерството на вътрешните работи на Карелия, след като научили от военните за отказа на чужденци от договори, променили позицията си и поискали от съдилищата да възстановят статута им на задържани преди депортиране, следва от документи, прегледани от Би Би Си.

Британската медия знае за 12 граждани на Сомалия, арабски страни и Куба, които са били транспортирани по този начин от Карелия до Ростовска област. Девет от тях сега трябва да бъдат върнати в Карелия и процедурата по тяхното депортиране ще бъде възобновена. Трима решиха да останат и да служат. Те са били изпратени в част, чиито войници се оказаха на фронтовата линия в най-горещите участъци на фронта, често без никаква подготовка.

Колко чужденци от стотиците, задържани по време на наплива от мигранти на руската граница с Финландия, са могли да получат подобни предложения, не е известно; запитването на Би Би Си, изпратено до Министерството на вътрешните работи на Карелия и федералното министерство, остава без отговор.

Финландия временно затвори всичките си осем гранични пункта с Русия, която обвини, че изпраща мигранти и търсещи убежище към територията ѝ като част от кампания за дестабилизация на страната, след като Хелзинки се присъедини към НАТО по-рано тази година.

Анализ на съдебните заседания в Карелия - един от трите руски региона, граничещи с Финландия, показа, че през последните три седмици 236 души са били арестувани за престой в Русия без валидна виза и е трябвало да бъдат депортирани. Подобна е картината и в другите два погранични района - Ленинград и Мурманск.

Безпрецедентен брой мигранти пристигнаха на границата на Финландия и кандидатстваха за статут на бежанци.

Финландските власти обвиниха Русия, че насърчава наплива и изоставя обичайните си визови проверки за пътници, влизащи в граничната зона.

Финландия затваря напълно границата си с Русия за 2 седмици

Финландия затваря напълно границата си с Русия за 2 седмици

Целта е да спре потока от мигранти