Всички страни, биещи се за сирийския град Алепо, може да извършват военни престъпления чрез безразборните нападения в цивилни райони. Това обяви говорителят на Съвета по правата на човека към ООН на редовна пресконференция в Женева, съобщава "Ройтерс".

През миналата седмица сирийските бунтовници започнаха офанзива срещу контролираните от правителството западни части на Алепо, повече от месец след започването на операцията на сирийската армия за връщането на контрола върху контролираните от бунтовниците източни квартали на града, които тя вече постави под обсада.

Оценките на ООН сочат, че между 250 000 и 275 000 цивилни са хванати в капан, а 8 000 бунтовници са се окопали в източната част на града.

"Всички страни в Алепо водят военни действия, които водят до голям брой жертви сред цивилното население и създават атмосфера на терор за онези, които продължават да живеят в града", изтъкна говорителят на Съвета по правата на човека.

През уикенда ООН са документирали смъртта на повече от 30 цивилни, включително 10 деца, както и десетки ранени в резултат от удари с минохвъргачки, ракети и други импровизирани взривни устройства в западната част на Алепо.

"Отчетеното използване на наземни ракети, заедно с използването на военни превозни средства, натоварени с експлозиви, използвани в район, в който живеят повече от 1 млн. цивилни, е напълно неприемливо и може да представлява военно престъпление", допълниха от ООН.

Големият брой цивилни жертви са показали, че бунтовниците са пренебрегвали "принципната забрана" за безразборни нападения и принципите на предпазливост и пропорционалност, изтъкват още от ООН.

ООН обаче нямали достатъчно подробна информация, за да припишат атаките на определени групировки.

Сирийските правителствени сили и техните съюзници също така продължавали да обстрелват контролираните от опозицията източни части на Алепо, а ООН са документирали най-малко 12 цивилни жертви, включително 2 деца, в събота и неделя.

"Ударите срещу болници, училища, пазари, водни съоръжения и пекарни сега са често срещани и ако бъде доказано, че са умишлени, може да граничат с военни престъпления", подчертаха от ООН.