Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е решил, че санкциите срещу Северна Корея трябва да останат в сила, докато той се подготвя за дългоочакваната среща на 12 юни в Сингапур със севернокорейския вожд Ким Чен-ун.

Говорейки заедно с японския премиер Шиндзо Абе в Белия дом, Тръмп коментира пред журналисти, че очаква срещата с Ким да бъде "много плодотворна" и "вълнуваща", като всичко за нея било подготвено, но все пак остава предпазлив, отбелязвайки, че "винаги нещо би могло да се промени".

Ким Чен-ун поканил Тръмп да посети Пхенян?

Ким Чен-ун поканил Тръмп да посети Пхенян?

Двамата лидери могат да проведат две срещи в Сингапур

Все пак той подчерта, че подготвителните работи за срещата "вървят добре", като американски и севернокорейски официални лица са вече в Сингапур, работейки по организацията на срещата на върха. Тръмп изрази надежда, че светът ще бъде "много щастливо място", ако всичко мине по план.

Той обаче се възползва от възможността да разкритикува своите предшественици в Белия дом, че не са се занимали с отношенията с Пхенян по-рано. "Това е нещо, което трябваше да бъде преодоляно преди много години от други президенти, но то се преодолява сега, като аз ще се погрижа за това", увери американският държавен глава.

Срещата Тръмп-Ким ще е на остров Сентоса в Сингапур

Срещата Тръмп-Ким ще е на остров Сентоса в Сингапур

Много е важно, ще са много важни тези няколко дни, коментира Тръмп

През миналата седмица Тръмп потвърди, че срещата с Ким, която първоначално той беше отменил, в края на краищата ще се състои на 12 юни. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви във вторник, че хотел "Капела" на остров Сентоса в Сингапур е избран за място на срещата на върха, докато информации в медиите отбелязаха, че срещата на двамата лидери може да бъде разширена и да се проведе в продължение на два дни.