Втора военна корвета за Украйна беше пусната на вода в Турция за Украйна. "Ние като никой друг знаем колко важна е сигурността и тази корвета ще бъде залог за сигурност за целия ни общ регион", каза съпругата на украинския президент Олена Зеленска на церемонията в Истанбул. Министърът на отбраната Рустем Умеров и началникът на флота Алексий Нейжпапа също взеха участие в събитието по пускането на вода на корветата.

Корабът, кръстен "Хетман Иван Виховски" през март месец, е втората корвета, след "Хетман Иван Мазепа", която беше пусната на вода през октомври 2022 г. от обща поръчка, направена през 2020 г., преди руското нахлуване.

В момента Украйна провежда тестови пътувания с кораба. Корабите за брегова охрана, оборудвани с модерни стелт технологии, са поръчани от Турция, тъй като собственото корабостроене на Украйна е твърде изостанало. По първоначален договор окончателното строителство трябваше да се извърши в украинските корабостроителници. Заради войната обаче това в момента това не е възможно.

Украинският флот доскоро разполагаше само по-малки кораби и лодки. Техният флагман, фрегатата "Хетман Сагайдачний", бе потопен край пристанищния град Николаев малко след началото на войната, за да не попадне в ръцете на руските войски по време на опасното настъпление към града по това време.