Бразилската полиция арестува втори заподозрян, докато разследва изчезването на журналиста Дом Филипс и местния експерт Бруно Перейра, съобщи BBC.

Осеней да Коща де Оливейра беше задържан по подозрение, че е замесен в случая с брат си Амарилдо да Коща де Оливейра, съобщават местните медии.

По-рано Амарилдо отрече да е извършил неправомерни действия.

57-годишният Филипс и 41-годишният Перейра изчезнаха в отдалечена част на тропическите гори на Амазонка на 5 юни.

Част от вещите им, включително дрехи и лаптоп, са били открити в неделя.

В изявление федералната полиция каза, че е иззела боеприпаси и гребло в село Сао Габриел, където двамата мъже са били видяни за последно. Предметите са отнесени за съдебномедицинска експертиза.

Алекс Перес, полицейски следовател, каза, че Осейни да Коща де Оливейра "не е оказал съпротива при ареста по подозрение за убийство, въз основа на разкази на свидетели, които поставят двамата заподозрени на предполагаемото място на престъплението".

Говорител на местната група Univaja, която издирва изчезналите мъже, каза, че усилията са към края си, тъй като районът, останал за изследване, става все по-малък.

Филипс е живял в Бразилия повече от десетилетие и е бил дългогодишен сътрудник във вестник "Гардиън". Той е работил върху книга за Амазонка.

Перейра е експерт по изолираните племена в региона.

Дни преди двойката да изчезне, местните групи казват, че Перейра е бил заплашен за кампания срещу незаконния риболов в района.

Местни жители организираха протести с искане да се оповести съдбата на двамата мъже.