Полицията в Испания е извършила десетки арести по време на сблъсъци с протестиращи за втора поредна вечер, след като демонстранти излязоха по улиците, за да заклеймят новите ограничения, наложени във връзка с коронавируса (COVID-19), информира "Франс прес".

В някои градове са били извършени грабежи и е имало вандализъм покрай протестите.

Най-сериозни са били протестите в Мадрид, където множество демонстранти са скандирали "Свобода!", запалили са кофи за боклук и са издигнали импровизирани барикади на главната пътна артерия на града, Gran Via, показват кадри в социалните мрежи.

Коронавирус: Испания удължи извънредното положение с 6 месеца

Коронавирус: Испания удължи извънредното положение с 6 месеца

То ще продължи до 9 май догодина

Когато полицаите са се опитали да разгонят събирането, те са били обсипани с камъни и факли.

12 души, включително трима полицаи, са леко ранени при сблъсъците, уточниха от спешните служби. Полицията обяви, че е арестувала 32 души.

В Логроньо, столицата на северната лозаро-винарска автономна област Ла Риоха, малка група хора са подпалили кофи за боклук и са разбили витрини на магазини.

Това стана след мирен протест срещу затварянето на ресторанти и барове в областта като част от разширяването на ограничителните мерки заради коронавируса в Испания.

Реалният брой на заразените в Испания е 3 млн., обяви премиерът Санчес

Реалният брой на заразените в Испания е 3 млн., обяви премиерът Санчес

В страната са потвърдени официално малко над 1 млн.

Младежи с качулки, носещи маски на лицата си, са избягали от магазин за дрехи, задигайки колкото могат да носят стоки, след като охранителната аларма се е задействала, показват кадри в местните медии.

"Изкарваме прехраната си с работа и за пет минути те унищожиха живота ни", каза собственикът на магазина Кристина Перес пред местна телевизия.

Полицията е арестувала шестима души в Логроньо, уточни говорителка на националната полиция. Още десетима души са били задържани при протести, проведени в северните градове Билбао и Сантандер, добави тя.

В южния град Малага малка група демонстранти са обърнали кофи за боклук и са хвърляли бутилки по полицията.

Премиерът Педро Санчес осъди безредиците. "Насилственото и ирационално поведение от малцинствени групи е нетърпимо. Това не е начинът", написа той в Туитър.

"Само с отговорност, единство и саможертва ще можем да победим пандемията, която опустошава всички страни", изтъкна още Санчес.

Сблъсъци във Флоренция между протестиращи и полиция заради COVID-19 мерките

Сблъсъци във Флоренция между протестиращи и полиция заради COVID-19 мерките

По-рано подобни сблъсъци имаше Рим, Неапол и Торино

Най-малко 20 полицаи бяха ранени в петък вечерта при сблъсъци с протестиращи в централната част на Барселона, а 12 бяха арестувани.

Миналата седмица Испания наложи национален вечерен час, за да се опита да спре ръста на заразените с новия коронавирус, почти всички испански области наложиха регионално затваряне на границите, за да се предотврати пътуването на дълги разстояния.

Въпреки многото ограничения, наложени в Испания от юли насам, когато броят на заразените отново започна да нараства, броят на инфектираните хора нарасна. Вирусът е убил над 35 000 души в Испания и е заразил над 1,1 млн. души.