Испанският парламент одобри удължаване с шест месеца на извънредното положение, обявено за борба с увеличаването на заразените с новия коронавирус (COVID-19), информира "Франс прес".

Лявото правителство на малцинството на премиера Педро Санчес в неделя обяви първоначално 15-дневно извънредно положение, а удължаването, одобрено от депутатите, означава, че то ще продължи до 9 май догодина.

Испания за втори път обяви извънредно положение

Испания за втори път обяви извънредно положение

Извънредната мярка влиза в сила от днес

При извънредното положение 17-те регионални правителства на Испания, които имат пълни правомощия в областта за здравеопазването, могат да наложат мерки за ограничаване на мобилността на хората, като например нощен комендантски час и затварянето на границите си.

Удължаването беше одобрено със 194 гласа "за", 53 "против" и 99 "въздържал се", включително от депутатите от основната опозиционна консервативна Народна партия, която призова извънредното положение да бъде удължено само до декември.

16% безработица в Испания

16% безработица в Испания

Към края на септември общо 3,7 милиона души са без работа

"Широк хоризонт на сигурност и стабилност е предоставен на регионалните правителства, които могат да приемат в координация със здравното министерство необходимите мерки за борба с COVID-19", написаха в "Туитър" от кабинета на министър-председателя след гласуването.

Това е вторият път, когато Испания обявява национално извънредно положение от началото на пандемията.

Първото беше въведено в средата на март и продължи до края на юни. То беше използвано за налагане на строга карантина, като на хората беше позволено да излизат навън, само за да ходят на работа, да търсят медицинска помощ или да купуват храна.

Правителството подчерта, че иска да избегне нова блокада.

Реалният брой на заразените в Испания е 3 млн., обяви премиерът Санчес

Реалният брой на заразените в Испания е 3 млн., обяви премиерът Санчес

В страната са потвърдени официално малко над 1 млн.

След излизането от първата блокада през юни, заразените с коронавируса в Испания се увеличиха, като всеки ден се диагностицират хиляди заразени. Хоспитализациите, макар и по-малко от пика им през март-април, също се увеличават.

Миналата седмица Испания стана първата страна в Европейския съюз, която надхвърли един милион регистрирани заразени с COVID-19, като вирусът отне живота на повече от 35 000 души.

1 млн. заразени с коронавирус в Испания

1 млн. заразени с коронавирус в Испания

Черна статистика