Безработицата в Испания се увеличи до 16,26% през третата четвърт на тази година, след като зависещата от туризма икономика е тежко засегната от пандемията от коронавирус, информира АФП, позовавайки се на официални данни.

Испания за втори път обяви извънредно положение

Испания за втори път обяви извънредно положение

Извънредната мярка влиза в сила от днес

Статистическата служба INE съобщи, че данните за юли-септември са спрямо 15,3% през април-юни в четвъртата най-голяма икономика в еврозоната.

Още 355 000 души са останали без работа в Испания през третото тримесечие, което обаче е подобрение спрямо над 1 милион изгубени работни места през второто тримесечие, предимно в туристическия сектор.

Към края на септември общо 3,7 милиона души са без работа.

В тези статистически данни не са включени около 650 000 души, които получават финансова помощ от програма на правителството.

Реалният брой на заразените в Испания е 3 млн., обяви премиерът Санчес

Реалният брой на заразените в Испания е 3 млн., обяви премиерът Санчес

В страната са потвърдени официално малко над 1 млн.

През миналия месец правителството сключи споразумение със синдикатите и работодателите да се удължи схемата до края на януари, но туристическият сектор поиска до края на 2021 г.

Работодателите в туризма също поискаха от правителството да премахне изискването участващите компании да замразят уволненията за шест месеца след приключване на програмата.

Туризмът е изключително важен за испанската икономика, представлява 12% от БВП и 13% от пазара на труда.

Правителството прогнозира безработицата да достигне 17,1% до края на 2020 г.

Международният валутен фонд прогнозира БВП на Испания да се свие с 12,8% тази година.