Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на украинската президентска канцелария, подаде оставка, съобщава в. "Украинска правда".

Очаква се той да бъде заменен на поста от ръководителя на военната администрация на Киевска област Алексей Кулеба.

Очаква се оставки да подадат и губернаторите на Сумска, Днепропетровска, Запорожка и Херсонска област.

Впоследствие Тимошенко потвърди информацията.

"Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и възможността да върша добри дела всеки ден и всяка минута", заявява той в своя публикация в "Телеграм", която включва негова снимка с писмото за оставка.

Според разследване на Bihus.info Тимошенко е използвал за лични цели автомобил Chevrolet Tahoe, дарен му за евакуиране на цивилни от зони на бойни действия.

Той самият твърди, че го е използвал за пътувания до деокупирани региони.

Наскоро няколко украински медии съобщиха, че Тимошенко и друг заместник-ръководител на кабинета на Володимир Зеленски - Олег Татаров, са били на път да подадат оставка. Информацията за предстояща оставка на Татаров обаче засега не еа потвърдена.

Татаров се превърна в символ на толерантността на Зеленски към корупцията в кръга му от приближени, тъй като президентът многократно е отказвал да го уволни или отстрани от длъжност.

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Този седмица президентът ще обяви ключови решения

Татаров беше обвинен в подкуп през 2020 г. Случаят обаче беше възпрепятстван от бившия главен прокурор Ирина Венедиктова, протеже на Зеленски.

Оставката на Тимошенко идва седмица, след като друг помощник на Зеленски - Алексей Арестович, се оттегли, след като допусна - по негови думи - "сериозна грешка".

Причината е, че във видео той заяви, че украинските военни са свалили ракета, вероятно изстреляна от Русия, поради което тя е променила курса си и в крайна сметка е ударила жилищния блок в Днипро, убивайки десетки цивилни. Впоследствие Арестович се извини и оттегли изявлението си.