Отговарящият за атомната енергетика в Иран обяви, че страната може да създаде ядрена бомба, но няма конкретен план за това, съобщи иранската информационна агенция, цитирана от Би Би Си.

Коментарът на Мохамед Еслами за това, че ядрената бомба не е в дневния ред на страната, е в духа на подобно скорошно изявление на високопоставения ирански съветник Камал Карази.

Иран не цели бърза ядрена сделка

Иран не цели бърза ядрена сделка

След настояванията на Запада, че времето изтича

Подобни публични изявления на висши ирански служители са рядкост и вероятно те ще засилят опасенията за естеството на ядрената програма на Иран.

По всичко личи, че тя е в напреднал стадий, след като всички усилия по нейното ограничаване се провалиха през 2018 г., когато САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран и възстановиха тежките икономически санкции срещу Ислямската република.

Тръмп: Броенни дни делят Иран от атомната бомба

Тръмп: Броенни дни делят Иран от атомната бомба

Бившият президент с нападки към Джо Байдън

Иран многократно е заявявал, че ядрената му програма е с чисто мирни цели, но западните сили се съмняват в подобни твърдения.

Припомняме, че по време на интервю за новинарския канал Al Jazeera на 17 юли, Камал Карази обяви, че Иран разполага с технически средства да произведе ядрена бомба, но все още няма решение от най-високо ниво, за да го направи.

През юни ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че Иран може да придобие необходимото му количество за атомна бомба само за няколко седмици. Той обаче уточни, че притежаването на достатъчно материал не означава, че Иран може да произведе ядрена бомба.

В последния си доклад от май МААЕ заяви, че Иран разполага с 43.1 кг уран, обогатен до 60% чистота. За ядрено оръжие са необходими около 25 кг уран, но обогатени до 90 процента.

Твърденията на Иран, че разполага с технология за разработване на ядрена бомба се правят във време, в което Иран и световните сили търсят начини да възобновят споразумението, от което САЩ излязоха през 2018 година.

През юни 2022 г. САЩ и Иран проведоха срещи по чувствителната тема в Катар, но те завършиха без споразумение.