Президентът на Сърбия Александър Вучич тази сутрин даде начало на функционирането на газопровода "Турски поток" в Сърбия и в страната започна да постъпва природен газ от Русия, съобщава ТАСС.

Церемонията се състоя на четвърта газоизмервателна станция в селището Господжинци край Нови Сад. В нея участваха и руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, представители на руски компании, строили газопровода.

Според президента газопроводът ще създаде условия за приток на инвеститори в страната.

Вучич обяви цената на газа от "Турски поток" за Сърбия

Вучич обяви цената на газа от "Турски поток" за Сърбия

Сърбия ще печели и от транзита на газа

Това е най-добрият новогодишен подарък, завършихме голям съвместен проект, който ще осигури стабилност на Сърбия и ще стимулира развитието на вътрешната инфраструктура и транспортни системи. Сърбия ще стане още по-привлекателна за инвеститорите като транзитна държава, която предлага повече възможности", заяви от своя страна руският посланик.

Сръбският участък от газопровода "Турски поток" на Русия идва от България и отива в Унгария. Отсечката в западната ни съседка е дълга 403 км, а проектният й капацитет е 13,9 млрд. кубически метра газ годишно.

Сърбия получи първи доставки на газ по "Турски поток"

Сърбия получи първи доставки на газ по "Турски поток"

На 1 януари откриват участъка