"Донесох всички документи, които потвърждават позициите на Сърбия, предадох ги, говорих за сериозността на нашия подход, за желанието да стабилизираме ситуацията, но и за разочарованието на нашия народ. Сръбската дума означава много повече от нечий подпис. Говорихме за европейската перспектива, всички въпроси за нашето сътрудничество".

Сърбите напускат държавните институции в Косово в знак на протест

Сърбите напускат държавните институции в Косово в знак на протест

Решението е провокирано от смяната на регистрационните номера на превозните средства

Това заяви сръбският президент Александър Вучич след срещата с френския си колега Еманюел Макрон, която се проведе в рамките на Парижкия форум за мир, съобщи Б92.

Вучич добави, че вижда Макрон като искрен приятел на страната, който уважава и цени Сърбия в най-голяма степен.

"Мисля, че той уважава факта, че не го лъжа и че казвам истината и че правим това, което казваме. Вярвам, че можем да подпишем големи неща в Белград, когато той дойде, ще има много подробности за разговор Днес не е моментът за това", каза Вучич. Добра среща от гледна точка на нашите двустранни отношения и някои други отношения, но не мога да говоря за всичко", каза Вучич, добавяйки, че е показал на Макрон документите, доказващи, че е възможно да се използват както неутралните по отношение на статуса номера KS, така и номерата RKS, поискани от Прищина на територията на Косово.

Относно потенциалната си среща с премиера на Косово Албин Курти в Париж, Вучич каза, че има възможност за среща и че винаги е готов за такава, но не вярва, че това ще се случи.

По-рано днес Курти обяви готовност за среща с Вучич. 

Столтенберг призовава Сърбия и Косово да се въздържат от действия, които биха увеличили напрежението

Столтенберг призовава Сърбия и Косово да се въздържат от действия, които биха увеличили напрежението

Той е провел телефонни разговори с лидерите на двете страни

Припомняме, че Косовските сърби се оттеглиха от всички централни и местни институции в знак на протест срещу решението на Прищина да замени регистрационните номера, издадени на сърбите от сръбските власти, с табели от Република Косово.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград продължава да смята Косово за своя територия.

Прищина обяви, че ще започне да налага глоби този месец на сръбски шофьори, използващи стари табели отпреди независимостта, и ще конфискува превозни средства с остарели регистрационни номера след 21 април 2023 г.

Косово обвинява Сърбия, че се опитва да дестабилизира страната

Косово обвинява Сърбия, че се опитва да дестабилизира страната

Курти: Вучич е в тясна координация с Русия и Китай и се опитва да саботира диалога с посредничеството на ЕС

Въпросът с регистрационните номера на превозните средства отдавна е източник на спор между Сърбия и нейната бивша южна провинция, населена предимно с албанци, която се отцепи във война през 1999 г. и обяви независимост през 2008 г.

Още от войната и изтеглянето на сръбските сили, Сърбия продължава да управлява паралелна държавна система, издавайки документи, регистрационни номера и други документи за сърбите в Косово.

През юни правителството на Курти задължи шофьорите в Косово да носят номера RKS и стартира рекламна кампания главно на сръбски, за да обясни процедурата и стимулите.