Александър Вучич и Еманюел Макрон обсъждат бъдещето на Балканите на бутилка "Арманяк" от 1914 година, след вечеря в Елисейския дворец, обясни сръбският президент в "Инстаграм".

Вучич благодари на френския президент за сърдечното посрещане. "Скъпи приятелю, благодаря ти за топлото посрещане", пише той.

Разговорите между двамата са върху новите идеи за предефиниране на ЕС, формулирани от Макрон, както и върху реализирането на "малкия Шенген", създаден по инициатива на Вучич.

"С Арманяк от 1914 г. имахме много добър едночасов разговор", допълва в профила си в "Инстаграм" Вучич и добавя, че е с голям приятел на Сърбия.

Западните Балкани се ангажираха за създаване на регион без граници

Западните Балкани се ангажираха за създаване на регион без граници

Ние обсъдихме нашата мечта да създадем модерни Балкани и по-добро място за живот, коментира Заев

Вучич оценява разговора с френския държавен глава като "сърдечен, мил, открит и приятелски настроен" и го разделя на три части, пише "Радио свободна Европа".

Първият, се отнася до бъдещето на Европа и това, което Сърбия може да очаква. "Думата, която използвах бе "яснота". Какво можем да очакваме и какво се надяваме в бъдеще", обяснява Вучич.

Втората част на разговора е за регионалната инициатива на Сърбия, Северна Македония и Албания - "малък Шенген".

"Помолих Макрон за подкрепа и съм убеден, че ще я получим, защото се основава на четири важни свободи, насърчавани от ЕС, които са универсални", допълва сръбският президент.

На срещата той представя и цифри на Световната банка, че ако в инициативата са Западните Балкани, общите спестявания ще бъдат 3,5 милиарда евро.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5

Третата част от разговора е посветена на отношенията с Прищина.

"Европа ще изчака сформирането на правителство в Прищина. Вярвам, че ще покани и едните, и другите да говорят и да се опитат да намери компромис. Не съм сигурен, че ще е лесно, но президентът Макрон вярва в това, за което говорихме в Белград, относно необходимостта от постигане на компромисно решение и мисля, че те ще се стремят да помогнат по този въпрос".

Сърбия няма проблем с откритостта на френския президент. "По-добре знаем за какво да сме готови, отколкото да се лъжем", обяснява Вучич.

Сръбският президент не може да говори за заключения от разговорите с Макрон, но вярва, че френският президент е разбрал добре ситуацията.

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона

"Неуспехът на ЕС да постигне консенсус е толкова разочароващ"