Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е намерено решение за промените в Закона за експроприацията, засягащи проекта за литиева мина в западната част но Сърбия, съобщи БНР.

Тези законови промени, както и промените в Закона за референдумите и народната инициатива предизвикаха масови протести в цяла Сърбия през последните два уикенда, което сериозно разтърси управляващите.

Решение е намерено и то ще бъде представено утре, след потвърждение от компетентните институции, увери Вучич.

"В цяла Сърбия имаше 31 000 протестиращи, разбира се най-много в Белград, близо до центъра Сава имаше 4 190 души. Това са големи числа, много хора. Общо 8000 протестиращи в Белград. И, разбира се, загрижен съм, защото не може всички те да са партийни активисти, както се опитват да твърдят мои сътрудници. Има хора, които наистина са загрижени от този проблем и това е същността." - коментира сръбският президент.

 Нова вълна от протести в Сърбия – блокираха магистрали

Нова вълна от протести в Сърбия – блокираха магистрали

Недоволство срещу добив на литий...

Два поредни уикенда сърби блокираха основни кръстовища и пътища в Белград и още 50 населени места. Някои от протестите завършиха с инциденти, конфликти и арести.

Искането на хората е да бъдат изтеглени Законът за експроприацията и Законът за референдума и народната инициатива. И двата са свързани с реализирането на плана на британско-австралийската компания "Рио Тинто" да открие мина за добив на литий.

Екозащитни организация критикуват управляващите, че занижават прага за провеждане на референдум с цел да позволят по лесното отчуждаване на собственост, което според тях позволява на чужди компании да заобикалят недоволството на местното население за реализиране на своите проекти.

В Сърбия големи протести срещу замърсяването на въздуха от въглищните централи

В Сърбия големи протести срещу замърсяването на въздуха от въглищните централи

Издигат лозунги като "Въздухът е опасен" и "Вие ни задушавате"