В Сърбия за втора поредна седмица демонстранти блокираха пътища в повече от 50 населени места, съобщи БНР. На някои места се стигна до конфликти и инциденти.

Протестите се организират с искане да бъдат освободени всички арестувани по време на предишните демонстрации, да се изтеглят Законът за отчуждаването на частна собственост и Законът за референдума и народната инициатива. И двата законови акта са свързани с намерението на британско-австралийската компания "Рио Тинто" да открие мина за добив на литий в западната част на Сърбия.

В Сърбия големи протести срещу замърсяването на въздуха от въглищните централи

В Сърбия големи протести срещу замърсяването на въздуха от въглищните централи

Издигат лозунги като "Въздухът е опасен" и "Вие ни задушавате"

Блокадите започнаха в 14 часа и продължиха точно час. За разлика от миналата седмица нямаше сблъсъци с полиция и арести. При днешните протести на 10 места в столицата Белград гражданите блокираха движението - основно пеша. Те не използваха автомобили, както в останалите части на страната.

Блокади имаше в около 50 сръбски града.

При предишната акция блокирането на движението предизвика сериозни вълнения сред обществеността, като на места се стигна и до физическа саморазправа. Този път лек инцидент имаше само в Нови сад, където група млади мъже излязоха от спрелите автомобили и влязоха в сблъсъци с други граждани.

Екозащитни организации критикуват управляващите, че занижават прага за провеждане на референдум с цел да позволят по лесното отчуждаване на собственост, което според тях позволява на чужди компании да заобикалят недоволството на местното население за реализиране на своите проекти.

Според властите промените в законодателството са необходими заради инфраструктурни проекти.