Сръбският президент Александър Вучич заяви, че всички по света и в региона се "въоръжават до зъби" и страната му не трябва да изостава в това отношение, съобщава "Слободен печат".

Отношенията между Сърбия и Русия са много добри, изтъкна той по време на посещението си в Руския дом в Белград.

Държавният глава подчерта, че Сърбия е независима и суверенна държава, а не протекторат на Русия, Великобритания, Америка, Германия или който и да е друг.

Вучич няма да угажда на никого със санкции и критики срещу Русия и Китай
Обновена

Вучич няма да угажда на никого със санкции и критики срещу Русия и Китай

Сърбия ще остане свободна, суверенна и независима държава

"Сърбия се гордее със своята независимост и затова съм разочарован от изказването на британския външен министър Дейвид Камерън, че Сърбия е протекторат на Русия, както и от историите, че ще дестабилизираме региона", посочи той.

Вучич отбеляза, че според него много други работят върху това "от все сърце и с помощта на самите фактори, които ни дават уроци всеки ден".

Той увери, че Сърбия не изостава по отношение на въоръжаването.

"Скоро ще можете да го видите. Ще съобщим точната дата", обеща той по повод изявлението на новия френски премиер, че негов приоритет е въоръжаването на Франция.

По-рано днес британският външен министър предупреди, че Русия иска да дестабилизира Балканите чрез Сърбия.

"Великобритания трябва да изрази по-голяма възмущение към сръбското правителство. Трябва да помислим какво се промени от атаката на Русия в Украйна за състоянието на Балканите. Русия иска да направи повече да дестабилизира Балканите, особено чрез проксита и Сърбия", заяви той.

Вучич протяга ръка към САЩ и ЕС, но не желае да къса връзките с Русия

Вучич протяга ръка към САЩ и ЕС, но не желае да къса връзките с Русия

Сърбия не е готова да забрави старите си приятели, с които е градила приятелство през вековете