Ако Сърбия признае Крим за част от Русия, това би означавало подкрепа за независимостта на Косово. Това обяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за френския в. "Монд".

"Ние не признахме Крим за част от Русия. Ако го бяхме сторили, това би означавало, че ние подкрепяме независимостта на Косово. Но поставете се на наше място. Коя от постоянните страни членки на Съвета за сигурност на ООН подкрепя нашата териториална цялост? Русия. Можем ли сами да се простреляме в крака?", коментирал сръбският държавен глава.

Той също така припомнил, че през 2014 г. Белград не подкрепи западните санкции срещу Москва, въпреки амбициите си за членство в Европейския съюз. При това ако Сърбия вече беше част от ЕС по това време, щеше да ѝ се наложи да изпълни всички задължения в рамките на общата външна политика. В тази връзка Вучич изразил надежда, че след пет-шест години отношенията с Русия ще се променят напълно.

Освен това президентът на Сърбия изтъкнал, че европейската интеграция на Белград и добрите отношения с Русия не си противоречали едно с друго.

"Няма никакво противоречие. Френският президент заяви същото, а именно, че Русия е приятелска страна. От наша страна ние искаме да укрепим традиционните връзки с Русия, нашето търговско сътрудничество. От военна гледна точка ние се придържаме към неутралитет. Но разбира се ние се намираме на европейския път. Аз говоря за това и в Брюксел, и във Вашингтон, и в Москва, а Владимир Путин никога не е казал нищо против нашите европейски амбиции", заключи Вучич.