Сръбският президент Александър Вучич обясни със загриженост за благосъстоянието на Сърбия и външен натиск липсата на подкрепа на Белград за резолюцията на Общото събрание на ООН, осъждаща специалната операция на Русия в Украйна.

Както каза Вучич за телевизия Kurir, в конфликтни ситуации е необходимо "да се покаже много решителност, отговорност и грижа за хората". "Хората изразяват страстите си, подкрепят нещо, като "Ювентус" и "Фиорентина", те винаги ще се разделят", каза той.

Ана Бърнабич се оплака от голям международен натиск

Ана Бърнабич се оплака от голям международен натиск

Сърбия засега не се отказва от приятелството с Русия

Вучич отговори на критиките от политически опоненти за подкрепата на резолюцията, като каза, че сърбите "обичат да говорят" и "никога не се отклоняват", но "понякога е важно просто да се придвижите и да се оттеглите". Според него, ако Белград беше гласувал по друг начин, то днес страната щеше да остане без 30-50 фабрики на западни компании инвеститори, "които толкова се труди, за да доведат в Сърбия".

Лавров за ядрената война - всички са подписали в ООН, че няма да има победители
Обновена

Лавров за ядрената война - всички са подписали в ООН, че няма да има победители

Захарова: Мисля че ни бъркате с някой друг, Русия няма да натиска ядрения бутон

Припомняме, че на 2 март Генералната асамблея на Организацията на обединените нации (ООН) в рамките на специална сесия прие резолюция, осъждаща руската операция в Украйна.

141 държави подкрепиха приемането на резолюцията от Общото събрание, пет държави гласуваха против, сред тях Русия, Беларус, Сирия, Северна Корея и Еритрея.

35 държави се въздържаха от гласуването - Китай, Индия, Казахстан, Пакистан, Куба и други.