Сръбският президент Александър Вучич призовава членовете на правителството да зачитат политиката на Сърбия по пътя към ЕС и коментира, че политиката няма да се промени или да зависи от желанията на всеки политик, съобщава "Танюг".

"ЕС е нашата политика, но и поддържането и подобряването на приятелството с традиционните приятели и съюзници като Русия и Китай. Тази политика се определя от сръбските институции и няма да се промени от желанията на някой политик в Сърбия", коментира Вучич.

На тези, които подценяват значението на ЕС за Сърбия, Вучич обяснява: "Ние сме поели по европейския път и съм напълно сигурен, че сме на прав път. Това е политиката на Сърбия и тя няма да се промени."

Вучич не е оптимист за казуса с Косово

Вучич не е оптимист за казуса с Косово

Не е толкова просто. Все още има омраза

Сърбия няма да се пазари за сроковете свързани с ЕС, но позицията на страните, признаващи Косово, едва ли ще се промени, защото те защитават политиката, която следват от 1990-та година, коментира Ивица Дачич.

"Едностранната декларация за независимост е краят на такава политика. Това е тяхната самоотбрана, но те са крайно раздразнени, защото процесът не е пълен, смятат, че е невъзможно броят на страните, които признават Косово да падне под 100", обяснява Дачич.

Той коментира, че разбира реакцията на министъра на отбраната Александър Вулин, но присъединяването към ЕС остава приоритет на външната политика на Сърбия, "това остава приоритет, но не на всяка цена".