Сърбия поддържа приятелски отношения с Русия и Китай и не смята да се извинява на никого за тях. Това коментира пред журналисти сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Гордея се с политиката, която водим, може би сме една от редките самостоятелни и независими държави в тази част на Европа. В нашата страна никой не решава освен нас какви политически и икономически стъпки да предприемем. Само тази политика може да донесе свобода на нашия народ, да пази мира..., когато не знаят какво да кажат за сърбите, говорят: "Те са свързани с руснаците и китайците." И ние трябва да бягаме и да се извиняваме за това, но аз не възнамерявам да се извинявам на никого, независима Сърбия се намира на европейския път, като уважава своите руски приятели, китайски приятели, американски приятели и всички останали", коментира Вучич.

Сърбия: Нямаме по-голям приятел и съюзник от Русия

Сърбия: Нямаме по-голям приятел и съюзник от Русия

Белград щял да се бори срещу опитите за представяне на Москва в негативна свeтлина

Коментирайки изявленията на президента на Косово Вьоса Османи, че "Сърбия е инструмент в ръцете на Русия за дестабилизиране на Косово и Балканите", Вучич подчерта: "Това е толкова глупаво, че нямам думи. Ние сме горди с нашата независимост и самостоятелност, ние не сме инструмент нито на Русия, нито на някой друг - нито на САЩ, нито на ЕС - ние сме независима страна".

Външната политика на Сърбия предвижда присъединяване към Европейския съюз при поддържане на приятелски отношения с Москва и Пекин, както и развитие на отношенията с Вашингтон. Белград възнамерява да запази военен неутралитет, като отказва да се присъедини към НАТО и други блокове. Тази позиция предизвиква възражения на Запад, като на Сърбия многократно е давано да се разбере, че европейската интеграция е възможна само ако са изпълнени две условия - признаване на независимостта на Косово и прекратяване на приятелските отношения с Русия. През последните години от страна на Запада също така все по-често се чуват упреци към Сърбия за активното сътрудничество с Китай.

Руски командоси и техника пристигнаха в Сърбия за учения

Руски командоси и техника пристигнаха в Сърбия за учения

Със сръбската армия ще практикуват десант и настъпление срещу съоръжения на незаконни военни формирования