Американските военни проведоха учения в Аляска, в които участваха бойци на ВВС и Националната гвардия, както и самолети танкери. Това се казва в изявление, публикувано на уебсайта на американската военновъздушна база Йелсън.

Според говорителя й Дейвид Скалицки "учението за тревога" е проведено на 18 декември, "въпреки коронавируса, тежките метеорологични условия и факта, че това е един от най-кратките [светли] дни в годината". Както е посочено в документа, участваха два самолета за зареждане с гориво KC-135 Stratotanker, както и повече от 30 изтребители и изтребители-бомбардировачи. Те включват F-35A Lightning II и F-16 Fighting Falcon.

В изявлението не се посочва точното място на учението. По време на тях бойците, по-специално, се движеха в порядък, близък до бой.

Генерал Кенет Уилсбек, командващ американските военновъздушни сили за Тихия и Индийския океан, заяви през ноември, че Пентагонът все още не е решил дали в Азиатско-тихоокеанския регион ще бъдат създадени допълнителни бази на изтребители-бомбардировачи F-35 от американското ВВС. ... "В момента единственото място, където американските военновъздушни сили разполагат с F-35, е базата в Аляска. Не сме решили дали ще създадем друга база за американските военновъздушни сили F-35 в този театър [на войната] и ако да, тогава къде ", - отбеляза той тогава.

F-35 е многофункционално боен изтребител, проектиран с помощта на стелт технология за намаляване и способен да носи ядрено оръжие. Американските морски пехотинци F-35 са разположени в две бази в Япония.