През деня ВВС на Украйна са нанесли 22 удара по врага. Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 20 декември, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

Русия провежда настъпателни операции в посоките Бахмут и Авдиевка, опитва се да подобри тактическата си позиция в посоките на Купянск и Лиман. По останалите направления противникът отбранява предварително заети рубежи, съсредоточава усилията за сдържане на действията на подразделенията на Силите за отбрана на Украйна и в същото време продължава да обстрелва позициите на украинските войски и цивилни обекти по линията на съприкосновение.

През деня противникът е нанесъл 10 въздушни удара, 4 ракетни удара по граждански обекти в Андриевка, Вовчанск, Соледар и около 20 удара с Реактивна система за залпов огън (РСЗО) по гражданска инфраструктура в Херсон.

Русия е поразила петролни и газови съоръжения край Харков

Русия е поразила петролни и газови съоръжения край Харков

На мястото е избухнал мащабен пожар

Във волинското и полиското направление обстановката не се е променила съществено, не са открити признаци за формиране на настъпателни групи на противника. В граничните с Украйна райони продължават да бъдат разположени отделни подразделения на въоръжените сили на Република Беларус и Руската федерация.

В Сиверско и Слобожанско направление врагът нанесе минометни и артилерийски удари по позициите на украинските войски в районите на 27 населени места, включително Карповичи, Тимоновичи, Костобобрив, Черниговска област; Киндративка, Водолахи, Запсилия, Издецке, Сумска област; Хуриев, Алисивка, Красне, Зелена, Вовчанск, Зибине, Волохивка, Варваровка, Землянка, Дворична в Харковска област. Руските окупатори са използвали боен дрон в районите на Попивка, Черниговска област, и Зибине, Харковска област.

В посоките на Купянск и Лиман врагът обстреля с танкове и артилерия 15 населени места, по-специално Хряникивка, Кисливка, Котляровка, Крохмално, Берестово в Харковска област; Макеевка, Площанка, Невске, Червонопопивка, Диброва в Луганска област. Руската авиация е нанесла удари в района на населените места Новоселивско и Площанка.

17 удара нанесли украинските ВВС за денонощие

17 удара нанесли украинските ВВС за денонощие

Русия нанесе 11 удара и нанесоха щети на гражданската инфраструктура, като раниха и цивилни

В посоките на Бахмут и Авдиевка противникът продължава да води настъпателни действия, обстрелвайки с танкове и артилерия позициите на украинските войски в районите на 24 населени места, включително Андриевка, Билохоривка, Луганска област; Спирне, Соледар, Бахмут, Ступочки, Водяне, Невелске, Маринка и Новомихайловка, Донецка област. Вражеската авиация атакува районите Андриевка, Билохоривка, Спирне, Северно, Ню Йорк, Камянка, Авдиевка, Невелско.

В новопавловско направление противникът обстрелва с танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия позициите на украинските войски в района на населените места Въгледар, Пречистовка, Золота Нива и Велика Новосилка в Донецка област.

В Запорожко и Херсонско направление противникът продължава да обстрелва украинските войски и гражданската инфраструктура на населените места по десния бряг на река Днепър. Противникът е обстрелвал с танкове и артилерия 35 населени места, в частност Времивка в Донецка област; Зелений Хай, Дорожнянка, Зализничне, Вербове, Билохиря в Запорожка област; Берислав, Токаривка, Антонивка, Берегове, Херсонска област. Руснаците нанасят въздушни удари по районите на Времивка, Мали Щербаки, Новоандриевка и Олхивске.

Противникът продължава да понася загуби. Потвърдено е, че на 18 декември украинските войски са нанесли удари по силите и техниката на противника във временно окупираната територия на Запорожка област. Противникът загуби над 130 ранени войници, до 10 единици въоръжение и военна техника от различни видове са унищожени.

Противникът продължава да използва мрежата от цивилни здравни заведения във временно окупираната територия за лечение на ранени руски окупатори и наемници от частни военни компании.

Пет ракетни удара нанесли руските войски в Украйна за денонощие

Пет ракетни удара нанесли руските войски в Украйна за денонощие

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна

През денонощието ВВС на Украйна нанесоха 10 удара по живия състав, въоръжението и бойната техника на противника и 12 удара по позициите на зенитно-ракетните системи на противника.

Ракетно-артилерийските части на въоръжените сили на Украйна поразиха склад с боеприпаси на противника, три командни пункта и осем групи живи сили.