Русия e атакувала петролни и газови съоръжения в Източна Украйна тази нощ, причинявайки пожар. За това съобщи украинската енергийна компания "Нафтогаз", цитирана от "Ройтерс"

"Вражески ракети удариха едно от съоръженията в района на Харков. На мястото избухна мащабен пожар, потушаването му в момента е в ход. Няма жертви", се посочва в изявление на компанията.

Изпълнителният директор на "Нафтогаз" Олексий Чернишов заяви, че предстои оценка на щетите, след като аварийните служби приключат работата си. Той увери, че всичко, което е било повредено при атаката, ще бъде възстановено.

След поредната руска атака: Девет области в Украйна са без ток, сериозни щети в Киев

След поредната руска атака: Девет области в Украйна са без ток, сериозни щети в Киев

Най-тежка е ситуацията в Централен, Източен и Днепърски район

По-рано този месец Чернишов съобщи, че руските атаки срещу Украйна са повредили 350 съоръжения за природен газ в страната, въпреки че се очаква производството да бъде възстановено до голяма степен до края на годината.

По негови думи загубата на капацитет за производство на газ възлиза на стойност около 700 милиона долара.

Производството на газ, което е от решаващо значение за отоплението в страната, е съсредоточено главно в Източна Украйна - арена на едни от най-тежките боеве, откакто Русия нахлу през февруари.

Украйна докладва за три поразени енергийни съоръжения при новия руски обстрел

Украйна докладва за три поразени енергийни съоръжения при новия руски обстрел

Енергийната система на страната продължава да функционира

От началото на октомври Русия нанася въздушни удари и по електрическата инфраструктура на Украйна, които причиняват прекъсване на електрозахранването и оставят милиони без отопление на фона на рязко понижаващите се температури.

Москва твърди, че атаките не са насочени срещу цивилни, а имат за цел да намалят способността на Украйна да се сражава и да я накарат да преговаря. От своя страна Киев определя подобни атаки като военно престъпление.