Украинските военновъздушни сили са нанесли 17 удара по позиции на противника през последното денонощие, включително и пет удара по позиции на зенитно-ракетни системи. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във "Фейсбук", цитиран от "Укринформ".

През последното денонощие руските войски са нанесли един ракетен удар и са открили огън с реактивни системи за залпов огън (РСЗО) около 10 пъти.

Врагът използва и 28 безпилотни самолета-самоубийци Shahed-136, произведени в Иран. Силите за отбрана на Украйна свалиха 23 от тях.

Вражеските снаряди нанесоха щети на гражданската инфраструктура, като раниха при тях и цивилни.

Във волинското и полиското направление ситуацията остана почти непроменена. Няма признаци за формиране на противникови настъпателни групи.

След поредната руска атака: Девет области в Украйна са без ток, сериозни щети в Киев

След поредната руска атака: Девет области в Украйна са без ток, сериозни щети в Киев

Най-тежка е ситуацията в Централен, Източен и Днепърски район

В Слобожанско направление руските войски нанесоха артилерийски удари по украински позиции край Стрилеча, Глибоко, Вовчанск и Дворична в района на Харков.

В купянското и лиманското направление руските окупанти обстрелваха Котляровка, Крохмално и Берестово в Харковска област и Стелмаховка, Макеевка, Площанка, Червонопопивка и Диброва в Луганска област.

В направленията на Бахмут и Авдиевка руските окупатори продължават да извършват щурмови действия. Противникът използва танкове, минохвъргачки, оръдия и реактивна артилерия, за да откри огън по украински позиции в близост до 25 населени места, включително Верхньокамянске, Берестово, Яковловка, Соледар, Григоровка, Бахмутске, Бахмут, Часов Яр, Клишчиевка, Андриевка, Курдиевка, Авдиевка, Красногоровка, Маринка и Новомихайловка.

ISW: Путин готви зимна офанзива

ISW: Путин готви зимна офанзива

Новото настъпление едва ли ще е успешно

В запорожското и херсонското направление руските войски непрекъснато обстрелват с цялата гама артилерийски оръдия районите на Запорожка област: Темировка, Червоне, Мали Щербаки и Плавни, както и град Херсон. Цивилни жители и гражданска инфраструктура отново попаднаха под вражески обстрел в Херсон.

Поради значителни загуби по отношение на личния състав, руските войски преназначават болниците във временно окупираните райони на Луганска област, за да служат като военни болници. По-специално Луганската регионална клинична болница, Луганската градска многопрофилна болница № 15 и железопътната болница бяха прехвърлени за обслужване на военните нужди на руските войски. Горепосочените здравни заведения отказват да предоставят медицински услуги на цивилни и им предлагат да посещават други институции.

През предходните дни в близост до Бердянск, Токмак и Полохи в Запорожка област украинските сили унищожиха един руски склад за боеприпаси и около 15 единици военна техника. Над 150 руски войници са ранени.

През последното денонощие украинските военновъздушни сили са нанесли 12 удара по личен състав, боеприпаси и бойна техника на противника и пет удара по позиции на зенитно-ракетни системи.

На три пъти Путин отлагал нахлуването в Украйна

На три пъти Путин отлагал нахлуването в Украйна

Нови разкрития за руската агресия

На 19 декември 2022 г. украинските части за противовъздушна отбрана свалиха два руски хеликоптера (типът им предстои да бъде проверен).

Ракетно-артилерийските части на Украйна поразиха един руски склад за боеприпаси, два командни пункта и две групировки на личния състав.

Припомняме, че по-рано днес беше съобщено, че аварийни прекъсвания на тока са в сила в девет региона на Украйна. Това съобщи украинската национална енергийна компания "Укренерго".

"Към сутринта на 19 декември имаше тежка ситуация в енергийната система на Украйна. Най-тежка е ситуацията в Централен, Източен и Днепърски район. Графици за аварийно спиране са въведени в Сумска, Харковска, Полтавска, Днепропетровска, Кировоградска, Житомирска, Черниговска, Черкаска, Киевска област и в Киев", посочиха от компанията в "Телеграм".

Отбеляза се също, че тежка ситуация се е наблюдавала в контролираните от украинските сили райони на Запорожка област.

От "Укренерго" подчертаха, че обектите на критичната инфраструктура ще бъдат приоритетни, а "възобновяването на захранването на битовите потребители може да отнеме много време".

Тази нощ беше обявена въздушна тревога в няколко области на Украйна, като беше съобщена за експлозии в критични инфраструктурни съоръжения.

Руската атака с дрон причини "доста сериозни" щети в района на Киев и три района в региона са останали без електрозахранване, докладва губернаторът Алексий Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Русия пусна 35 дрона "камикадзе" в Украйна в ранните часове днес, докато много хора спяха, и порази критична инфраструктура в и около Киев. Таова е третата въздушна атака на Москва срещу украинската столица в рамките на шест дни.