Руските подводници няма "къде да се скрие", обяснява началник щабът на кралските ВВС, докато Великобритания получава първия си нов самолет за лов на подводници, съобщава "Телеграф".

Морският патрулен самолет "Посейдон" е предаден на Кралските военновъздушни сили след церемония в Сиатъл. Първият от девет самолета, кръстен Pride of Moray лети до Джаксънвил във Флорида, където персоналът на ВВС се обучава да го управлява.

"Това променя играта с подводници и морски патрулни самолети, които са в състояние да откриват и проследява най-сложните подводници, които Русия притежава. Те трябва да разберат, че няма къде да се крият", обяснява Майк Уигстън.

Докладът за отбраната от 2010 г. преценява, че Великобритания вече не се нуждае от такива способности, но руският "авантюризъм" в Крим и Украйна и "нарастващият конфронтационен подход" водят до осъзнаване в правителството, че "подводното бойно пространство се е променило".

През 2015 г. правителството отпуска 3 милиарда британски лири, за нови самолети, които да преследват враждебните морски цели и да защитават ядрените подводници на Великобритания.

За да поддържа уменията, ВВС има екипажи в ескадрили в Австралия, Канада, Нова Зеландия и САЩ. Всичките девет самолета ще бъдат доставени до ноември 2021 година.

Самолетът може да носи до 129 сонарни буя, малки устройства, които се пускат от самолета в морето за търсене на подводници на противника. Самолетът "Посейдон" има противокорабни ракети "Харпун" и торпеда за наводни и подводни цели.

Ръководителят на ВВС коментира, че "всички съжалявахме за пенсионирането на "Нимрод" от 2010 г., но големият скок към "Посейдон" е нещо, с което много се гордеем и го очакваме."

Като водещи членове на НАТО, Обединеното кралство е подписало споразумения както с американските, така и от норвежките военни части, за да си сътрудничат тясно при експлоатацията на "Посейдон" в Северния Атлантически океан.

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

"Най-голямата операция на руски подводници след Студената война, демонстрираща способност да заплашват източното крайбрежие на САЩ"