В годината, през която в много държави се провеждат избори, проучване на организация за наблюдение на управлението показва, че голяма част от хората нямат доверие в демокрацията и институциите, предаде "Ройтерс".

Проучването, проведено между юли 2023 г. и януари 2024 г., включва около 1500 души от всяка от 19-те държави, които са изследвани, като това са САЩ, Индия, Бразилия, Чили, Колумбия, Гамбия, Ирак, Италия, Ливан, Литва, Пакистан, Румъния, Сенегал, Сиера Леоне, Южна Корея, Танзания, Дания, Великобритания.

Докладът е публикуван в четвъртък от Международния институт за демокрация и изборна помощ.

Резултатите показват, че по-малко от половината гласоподаватели от изследваните страни вярват, че последните избори в страната им са били свободни и честни.

Само гласоподавателите в Дания вярват, че съдилищата "винаги" или "често" осигуряват достъп до правосъдие, докато в 8 от 19 страни повече хора имат положителна оценка за "силен лидер, който не трябва да се занимава с парламент или избори", отколкото отрицателна такава.

В САЩ само 47% от хората са посочили, че вярват, че последните избори са били честни. По-скоро ги определят като ненадеждни.

Според Кевин Касас-Замора, генерален секретар на Международния институт за демокрация и изборна помощ, твърди, че демокрациите трябва да отговарят на скептицизма на обществото, като подобрят управлението си, в това число и чрез борба с нарастващата "култура на дезинформация".

За 51% от българите демокрацията е най-добрата форма на управление

За 51% от българите демокрацията е най-добрата форма на управление

Едва 21% смятат, че изборите са свободни и честни