Тази нощ е взривен мост край окупирания от Русия Мелитопол. Руски източници твърдят, че взривът е дело на украински диверсанти.

Володимир Рогов, местен сътрудник и член на окупационната администрация на контролираната от Русия част от Запорожка област, публикува снимка и видео на частично срутения мост в Костантиновка. Според него украински диверсанти са поставили експлозиви под основите на моста.

Костантиновка е източно предградие на Мелитопол и през него и подкопания мост минава пътят за Бердянск и Мариупол. Според местното издание РИА "Мелитопол" важния логистичен обект "се е уморил". По този мост откъм Донецк руските войски транспортират оборудване, боеприпаси, персонал, бетонни блокове и противотанкови заграждения, както и строителни материали.

Коментатори и от двете страни твърдят, че взривяването на моста е опит да се затрудни снабдяването на руснаците на фронта, който в момента се намира на около 70 км северно от Мелитопол.

Кадрите от мястото на инцидента показват, че част от моста се е срутила. Движението по моста е преустановено. Руснаците признават, че опорите са повредени. Веднага след взривовете на моста в някои части на Мелитопол започнаха да "заглушават" интернет и комуникациите.

Все още не е известно колко сериозни са щетите по моста на входа на Мелитопол.

Какво знаем за нощния удар по Мелитопол

Какво знаем за нощния удар по Мелитопол

Вероятно е ударена руска казарма

От взривената мост над река Молочна между Мелитопол и предградието му Константиновка до фронтовата линия в северната част на Запорожието има поне 90 км. Експлозията е станала сравнително дълбоко зад линията на руската армия, което означава, че укаринската съпротива и партизаните действат успешно в тила на руската армия.

Магистралата, на която е станал взривът, свързва двата най-големи контролирани от Русия градове в Запорожие - Мелитопол и Бердянск, последният обаче е и основен транспортен възел към Мариопул, в съседната Донецка област.

Мелитопол служи като база за снабдяване на руските войски. Конвоите от Ростов на Дон преминават границата, а от Мариупол - покрай морето. От Мелитопол военните доставки се транспортират на северозапад - към опорни пунктове на левия бряг на Днепър, включително и превзетата Запорожка АЕЦ, и на изток - по линията Васильовка - Полог.

Загубата на една магистрала не е трагична за руските сили, тъй като има обходни пътища, но те не са равностойни.

Теоретично би било по-лесно да се снабдяват руските групи в Запорожие директно през Токмак - възлов град северно от Мелитопол, който обаче е твърде близо до фронтовата линния и се намира в обсега на украинските ударни оръжия и големите пратки с боеприпаси и оборудване са заплашени.