Според съобщения в медиите в събота вечерта украинските войски са атакували Мелитопол, окупиран от Русия в самото начало на войната. В този град е разположена руската окупационна администрация за Запорожка област, която бе анексирана от Русия на 30 септември. Административният център на областта - град Запорожие, остава под украински контрол, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според украински източници целта е бил базовият лагер на едно от подразделенията на 19-та мотострелкова дивизия от 58-а армия (базирана в Северна Осетия). Очевидно ударът е нанесен от ракети HIMARS.

Бившият курортно-хотелски комплекс "Ловна спирка" е бил използван като казарма, а повечето загинали и ранени, вероятно, са били в трапезарията по време на удара.

Според очевидци са се чули около 10 експлозии, като някои от тях може да са от руски противовъздушни установки.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват последствията от удара - пожар, унищожени помещения и тела на хора.

Според украински източници броят на жертвите на руския военен удар може да надхвърли 200 души. Кметът на Мелитопол в изгнание Иван Фьодоров в събота вечерта оцени загубите на руската армия на 200-300 души.

Украинските канали се позовават на информация от местни жители, според която множество линейки се придвижват към комплекса от целия град.

Украински източници също твърдят, че в базата са били разположени не само обикновени военни - според някои доклади там са били разположени офицери, включително чеченски командири.

Военното ръководство на Украйна и Генералния щаб все още не са коментирали ситуацията.

Според руската страна броят на жертвите на удара е много по-малък. "По предварителни данни двама загинали, десет ранени", каза в неделя рано сутринта ръководителят на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки, назначен от Москва. "Центърът за отдих беше напълно разрушен, където хората, цивилни, вечеряха в събота вечерта, персоналът на базата работеше."

Владимир Рогов, представител на окупационната администрация на Запорожка област, също заяви, че украинските военни са стреляли по "база за отдих".

Обстрелът на покрайнините на Мелитопол е станал в 21:00 часа местно време, две ракети HIMARS са били свалени от системата за противовъздушна отбрана, четири са поразили цели, каза той.

Кметът на Мелитопол: Русия засега не напуска града, а руското присъствие се засилва

Кметът на Мелитопол: Русия засега не напуска града, а руското присъствие се засилва

Украински военнопленници копаели окопите