Газопровод, по който се доставя газ на Израел и Йордания, е бил взривен в египетската провинция северен Синай, съобщават световните агенции.

Взривът на  на границата на Египет и Израел е резултат на диверсия. Официални представители на Кайро са заявили, че след експлозията газопроводът е бил блокиран и доставките на газ са били преустановени.

Според информация на агенция Ройтерс, която цитира служители на местните служби за сигурност, газопроводът е бил взривен от въоръжени престъпници.

Доставките на газ от Египет за Йордания и Израел са ключови. 80 % от електроенергията, която се произвежда в електростанциите в Йордания се получава от египетски газ, а 40 % от природния газ, който се потребява в Израел, се доставя от Египет.

Това е второто посегателство срещу газовата станция "Ас-Сабил" само за месец. На 27 март на станцията също беше заложено взривно устройство, но взривът беше избегнат.

Взрив в друг участък на същия газопровод - в северната част на Синайския полуостров стана на 5 февруари. Тогава газовата станция, разположена до мястото на взрива, не пострада, но доставките на газ за Израел и Йордания бяха спрени за месец и възобновени на 16 март.

Според подписано споразумение от 2005 година Египет доставя на Израел природен газ в обем 1,7 милиарда кубически метра годишно в продължение на 15 години, започвайки от 2006 година. Според мнението на тогавашната египетска опозиция Египет доставя газа на Израел по занижени цени. Опозиционните политически сили в Египет определиха тогава споразумението с Израел като нарушение на конституцията на страната и инициираха протестно движение за спиране доставките на газ за Израел.