Репресиите на режима на Путин продължават да раждат гротескни ситуации. Според съобщения в медиите съд в Москва е осъдил студент на десет дни затвор заради това, че е нарекъл своя Wi-Fi "Слава на Украйна".

Мъжът, който учи в Москва, според информацията на РИА Новости, е именувал WLAN мрежата си така при закупуването на своя нов рутер през октомври 2023 г.

Според телеграм канала "Внимание, новини" заповедта за арест на Олег Тарасов е публикувана в базата данни на московските съдилища.

Отбелязва се, че на 6 март полицията е открила Wi-Fi мрежа с това име в студентско общежитие на Ломоносовския проспект в близост до главната сграда на Московския държавен университет. Собственикът на рутера е открит и е извършен оглед на стаята му. В сигнала на полицията до прокуратурата се посочва, че именуването със "Слава на Украйна!" може да се счита за пропаганда на украинските националисти.

Съдът е признал за виновен студента за "публично демонстриране на нацистки символи (...) или символи на екстремистки организации", се казва още в съобщението.

"Слава на Украйна" е и бойният вик на украинските въоръжени сили.