След неуспех да овладее Киев руският президент Владимир Путин бе принуден да смени тактиката за война с Украйна и минава към стратегията "защита на основни териториални цели", търсейки подходящ лост, за да принуди "Банкова" (адресът на президентството на Украйна - "Банкова" 11 - б.р.) да се съгласи на неутралитет.

Това съобщи WSJ, позовавайки се на висши служители (неназовани) от САЩ, цитиран и от УНИАН.

Украйна отказа да предаде Мариупол на Русия

Украйна отказа да предаде Мариупол на Русия

Общо 7295 души са били евакуирани от украинските градове по хуманитарни коридори в неделя

Един от източниците заяви, че отчитайки получените данни, ефективната отбрана на Украинските въоръжени сили е подбудила Путин да промени своята тактика. Сега руският президент иска да застави Киев да приеме исканията на Русия за южните и източните територии на Украйна. По този начин Русия иска да създаде "сухопътен коридор" между западната част на страната и окупирания през 2014 г. полуостров Крим, а така също и да разшири контрола над Донбас.

Британският премиер Борис Джонсън обеща на Украйна поддръжка на срещата на върха на Г-7 и на НАТО. 

ЕС обсъжда възможностите за нефтено ембарго към Русия

ЕС обсъжда възможностите за нефтено ембарго към Русия

Ние работим над пети кръг от санкции, предлагаме много нови имена

В същото време Путин продължава военното настъпление, в частност - обстрел на градовете, разчитайки че така ще застави Володимир Зеленски да откаже от надеждите да встъпи в алианс със Запада и да се съгласи на неутралитет и други искания на Крим.

Ако исканията на Путин не бъдат удовлетворени, то американските чиновници очакват Русия да се опита да удържи всички овладени с войски територии и да продължи ескалацията.

"Базирайки се на нашите военни оценки, изглежда, че Путин се връща към тактиката на блокада", заяви друг представител на САЩ.". По думите му, за гражданите в обсадените градове това означава седмици, възможно - месеци с ракетни и артилерийски атаки от руската армия.

Франция е замразила 22 милиарда евро на ЦБ на Русия

Франция е замразила 22 милиарда евро на ЦБ на Русия

Замразени са и сметки и имоти на частни лица

В САЩ се съмняват, че Путин ще успее да овладее Киев с това съпротивление на украинското общество, както сега, само ако той не събере достатъчно войски.

Изданието отбелязва, че интерпретациите на стратегията на Путин не се явява в резултат на официални оценки на разузнаването, а само от анализа на няколко длъжностни лица, които имат достъп до секретна информация. Те не гарантират, че тази стратегия ще заработи.

Бившият високопоставен чиновник на Държавния департамент Даниел Фрид отбеляза, че целта на Путин да превземе Украйна не е променена, "променена е само неговата тактика".