Япония и Южна Корея обявиха края на търговските мерки "зъб за зъб" и обещаха подновяване на дипломацията, съобщава "Франс прес".

Това се случи, след като лидерите на двете страни се срещнаха в Токио за размразяване на отдавна обтегнатите отношения.

Съседските страни - ключови партньори на САЩ в региона, от години са в ожесточен спор относно прилагането на принудителен труд от страна на Япония по време на Втората световна война.

Отношенията им се изостриха, след като през 2018 г. Върховният съд на Южна Корея нареди на японските фирми да компенсират жертвите на принудителен труд, но по-рано този месец Сеул обяви план за изплащане на обезщетения на засегнатите без участието на Токио.

Южнокорейският президент Юн Сук-йел се стреми да сложи край на спора и да формира единен фронт срещу регионалните предизвикателства, включително спрямо Северна Корея, която изстреля ракета с далечен обсег само няколко часа преди пристигането на Юн в Токио.

Южна Корея, Япония и Съединените щати за строги мерки срещу ядрен КНДР

Южна Корея, Япония и Съединените щати за строги мерки срещу ядрен КНДР

Ако Северна Корея проведе седмия си ядрен опит

След разговорите той и японският премиер Фумио Кишида обявиха възобновяването на "совалковата дипломация" и се договориха за редовни взаимни посещения с цел изграждане на доверие.

Това може да включва покана от страна на Кишида към Юн за срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май, а след това и посещение в Сеул.

Укрепването на връзките между Япония и Южна Корея в настоящата стратегическа обстановка е наложително, заяви Кишида на съвместна пресконференция с Юн след разговорите.

Надявам се, че това посещение ще подхрани доверието и приятелството и ще издигне значително японско-южнокорейските отношения, допълни той.

Министерството на търговията на Токио съобщи, че ще прекрати ограниченията върху износа за Южна Корея на ключови промишлени материали, необходими за производството на полупроводници, а Сеул ще оттегли жалбата, подадена в Световната търговска организация.

САЩ, Япония и Южна Корея плашат с отговор без аналог при ядрен опит на КНДР

САЩ, Япония и Южна Корея плашат с отговор без аналог при ядрен опит на КНДР

Пхенян да се въздържа от провокации, зоват съюзниците

Кишида заяви, че и двете страни искат по-силен капацитет за възпиране и че прекъснатите разговори в областта на сигурността и министерските разговори ще бъдат възобновени, както и тристранните срещи с Китай.

Като ясно напомняне за предизвикателствата пред сигурността, сближили Сеул и Токио, КНДР изстреля балистична ракета с голям обсег само няколко часа преди пристигането на Юн.

"Както се вижда от изстрелването на балистична ракета с далечен обсег от Северна Корея, преди да замина за Токио, нарастващата заплаха от ядрени ракети от страна на КНДР е голям проблем за мира и стабилността", изтъкна той и допълни, че Корея и Япония трябва да си сътрудничат взаимно, за да се справят разумно с незаконните заплахи.