Правителството на Япония планира да се свърже със страните от Г-20, които са неутрални спрямо Русия в светлината на събитията в Украйна, за да ги насърчи да й наложат санкции. Това заяви японският външен министър Йошимаса Хаяши, цитиран от РИА Новости.

"За да повиши ефективността на санкциите (срещу Русия), Япония възнамерява да продължи да разработва необходимите мерки заедно със световната общност, преди всичко със страните от Г-7. Искаме да се опитаме да насърчим страните във формата на Г-20, които сега са неутрални, да приложат санкции срещу Руската федерация", отбеляза той.

Към днешна дата Япония въведе няколко пакета от санкции срещу Русия заради инвазията й в Украйна, като последният беше обявен на 5 юли.

Борел след Г-20: ЕС засега не печели битката на наративите за Украйна

Борел след Г-20: ЕС засега не печели битката на наративите за Украйна

Глобалният Юг възприемал различна гледна точка от Запада спрямо Русия

Вчера върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че срещата на външните министри на Г-20 в Бали му е показала различните гледни точки по света за ситуацията в Украйна и последиците от нея.

Той посочи, че Г-7 и страните с подобно мислене са обединени в осъждането и санкционирането на Русия и в опитите да държат режима на Кремъл отговорен.

Други страни обаче, като по-голямата част от "Глобалния Юг", често възприемат различна гледна точка.

Песков предупреди Япония, че заема много недружелюбна позиция спрямо Русия

Песков предупреди Япония, че заема много недружелюбна позиция спрямо Русия

Япония се присъедини към своите западни съюзници в налагането на широки икономически санкции на Руската федерация