Япония изрази готовност да нормализира отношенията си със Северна Корея, но  повдигна от трибуната на ООН въпроса за случаите на похищения на японски граждани от страна на севернокорейските спецслужби и поиска връщането на тези, които все още са живи, съобщи агенция „Новости".

„Отвличанията представляват нарушение на основните човешки права." - заяви премиерът на Япония Йошихико Нода по време на 66-ата сесия на Генералната асамблея на Световната организация.

„Япония смята да продължи да полага максимални усилия за връщането на всички тези жертви, колкото е възможно по-бързо, като си сътрудничи със страните от ООН." -допълни Нода.

През 70-те и 80-те години на миналия век Северна Корея извърши серия от похищения на японски граждани, като под техните имена изпрати свои шпиони в Южна Корея.
Пхенян призна за тези свои действия, като поднесе извинения на Токио и върна в родината им 5 от жертвите на такива похищения.

Японската страна смята, че тези стъпки са недостатъчни и поиска да бъде разкрита цялата истина.

„Япония смята да положи трайни усилия за постигането на цялостно решение на важните въпроси, за преодоляване на проблемите от миналото и нормализиране на отношенията в съответствие с двустранната декларация, подписана в Пхенян (през 2002 г.)" - увери Нода.

Той отново изтъкна необходимостта Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия, на които правеше изпитания през периода 2005-2009 г