Японският премиер Шиндзо Абе се е съгласил да предостави два големи патрулни кораба и да даде назаем до пет използвани разузнавателни самолета на Филипините.
Това разкри говорител на японското правителство, като двете страни имат териториални спорове с Китай, отбелязва "Ройтерс”.

Абе и президентът на Филипините Родриго Дутерте се споразумяха в столицата на Лаос Виентян да засилят сътрудничеството за осигуряване на мирно разрешаване на спора в Южнокитайско море, уточниха от японското правителство.

Китай има териториални претенции към по-голямата част от Южнокитайско море, през което се извършва търговия на стойност над 5 трлн. долара годишно. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също имат териториални претенции, които влизат в колизия с претенциите на Китай.

Арбитражният съд в Хага през юли определи за невалидни претенциите на Китай към морския път, след като Филипините заведоха дело, определение, което Пекин отказва да признае.

Отношенията на Япония с Китай бяха помрачени от дългогодишен териториален спор за група малки островчета в Източнокитайско море.

Япония вече се съгласи да предостави 10 по-малки по размер патрулни кораба на Филипините.