Япония прие в петък силно оспорван законопроект за насърчаване на разбирането на ЛГБТ общността на фона на критиките, че законодателството не предоставя гаранции за правата на човека и може мълчаливо да насърчава някои форми на дискриминация, предава Си Ен Ен.

Япония, единствената нация от Групата на седемте (G7) без правна защита за еднополовите бракове, първоначално обеща да приеме закона, преди да бъде домакин на срещата на върха на лидерите на G7 от 19 до 21 май.

Поради спорове около законопроекта и неговата формулировка, той беше внесен за разглеждане в парламента едва ден преди началото на срещата на върха.

Той премина през по-влиятелната долна камара във вторник, дори след като някои депутати от управляващата Либерално-демократическа партия нарушиха ранга на партийните директиви и или отсъстваха напълно, или напуснаха по време на гласуването.

Първоначалният проект постановява, че дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност "не трябва да се толерира", но беше променен на "не трябва да има несправедлива дискриминация", формулировката, която според критици, мълчаливо допуска дискриминация.

"Въпреки че първоначалният законопроект не беше особено смислен, мислех, че е по-добре от нищо", каза Такехару Като, адвокат и член на "Брак за цяла Япония", активистка група, преди приемането на законопроекта. "Но сега започнах да си мисля, че може би е по-добре да нямам нищо."

Япония беше подложена на натиск от други държави от Г-7, особено от Съединените щати, да разреши еднополовите бракове. Икономическите лидери казаха, че се опасяват, че Япония няма да може да остане конкурентоспособна на международно ниво без по-голямо разнообразие, включително представителство на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните.

Проучванията на общественото мнение показват, че огромно мнозинство от японците одобряват еднополовите бракове. Приблизително 70% от страната сега одобряват споразумения за партньорство между лица от един и същи пол, въпреки че правата на партньорство не са гарантирани от брака.

Руският парламент забранява операциите за смяна на пола

Руският парламент забранява операциите за смяна на пола

Продължава борбата на Путин за традиционните ценности