Полицията в Япония заяви, че пропуски в основната сигурност, като липсата на детектори за метал и проверки на чантите, са позволили на нападател да влезе незабелязано в тълпата на кампанията и да хвърли тръбна бомба по премиера Фумио Кишида през април. Това съобщи Асошиейтед прес.

Бомбата падна близо до Кишида. Той е бил избутан от спецполицаи, преди взривното устройство да избухне. Японският премиер не пострада при инцидента.

Заподозреният, 24-годишен Рюджи Кимура, беше арестуван на мястото на нападението на 15 април в рибарското пристанище Саиказаки в западната префектура Уакаяма, където Кишида се канеше да направи предизборна реч за местен кандидат. Кимура остава в полицейския арест и е подложен на одобрена от съда психическа оценка до 1 септември.

Нападението срещу Фумио Кишида се случи по-малко от година след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе по време на предизборна реч в град Нара, което доведе до уволнението на висши служители на националната и местната полиция поради слаба сигурност.

Взрив прекъсна митинг с участието на японския премиер

Взрив прекъсна митинг с участието на японския премиер

Самият Кишида в обръщение към жителите на Вакаяма поднесе своите извинения