Японското правителство е изразило несъгласие с провеждането на военни учения на Южна Корея в района на оспорваните островите Докдо, които Япония наричат Такешима, събощава агенция "Киодо", цитирайки дипломатически представители.

От Токио настояват, че "островите Такешима изначално са японска територия".

"Ученията са неприемливи. Ние съжаляваме за тяхното провеждане и енергично настояваме за отмяна на маневрите", заявяват японските дипломати.

Южна Корея къса договора за споделяне на разузнавателна информация с Япония

Южна Корея къса договора за споделяне на разузнавателна информация с Япония

На фона на засилващ се спор във връзка с историята и търговията

По-рано в неделя южнокорейската информационна агенция "Ронхап" съобщи, че южнокорейските сили провеждат двудневни учения в района на островите Докдо, които са обект на териториален спор с Япония. По данни на "Ронхап" в ученията участват военноморски, въздушни и сухопътни сили, но тя не дава подробности за броя им.

Островите Докдо са разположени между Япония и Южна Корея в Японско море. След Втората световна война те стават част от Южна Корея. Според Япония те са "незаконно окупирани" и заради това Токио ги смята за своя територия и административна част от префектурата Шиман. Островите са известни още и като "скалите Лианкурт".

Южна Корея бясна: Япония ни обяви икономическа война

Южна Корея бясна: Япония ни обяви икономическа война

Решението да се извади Сеул от така наречения "бял списък" означава, че за японския износ за Южна Корея ще се изисква допълнителна проверка

Япония предлага на Южна Корея да постави въпроса за островите пред Международния съд на ООН. От Сеул обаче не смятат, че трябва да се решат на подобен ход, тъй като за тях е безспорно, че островите Докдо са част от Южна Корея - и исторически, и географски, и от гледна точка на правото.