Японският премиер Шиндзо Абе иска да удължи извънредното положение в страната, обявен във връзка с пандемията от коронавирус, до 31 май. Това съобщи в неделя японската обществена телевизия NHK.

С удължаването на срока до 31 май, до края на този месец, ние установихме политика на консултации със "Консултативния комитет", съставен от специалисти по инфекциозни болести, обяснява Абе.

Япония удължава извънредното положение

Япония удължава извънредното положение

Островът на Изгряващото слънце се готви за Златната седмица

Абе заяви на 1 май, че е възложил на министъра за икономическо възстановяване Ясутоши Нишимура да изработи план за удължаване с един месец в цялата страна.

На 8 април в Токио и прилежащите префектури Канагава, Сайтама и Тиба, в югозападната префектура Осака и Хиого на главния японски остров Хоншу и в префектурата Фукуока на остров Кюшу започна да действа извънредно положение, обявен от премиера.

На 16 април държавният глава въведе режим в цялата страна до 6 май. Основната цел на подобни мерки е да се намали броят на контактите между хората с 80%, а също и да се предотвратят активни пътувания из страната през ваканциите в края на април - началото на май.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с нов коронавирус в Япония е повече от 15,5 хил., 322 заразени са в тежко състояние, регистрирани са 530 смъртни случая.

Япония със скок на смъртните случаи от коронавирус

Япония със скок на смъртните случаи от коронавирус

Страната се готви да удължи мерките

В допълнение, правителството има политика за промяна на "основна политика за справяне" и е необходимо да се насърчават особено фокусирани усилия. "Отделни префектури са с предупреждение", че се изискват същите ограничения като преди".

"Що се отнася до останалите префектури, ние се приспособяваме да облекчим някои от ограниченията, но с предпоставката за цялостно прилагане на "нов начин на живот".

Правителството възнамерява официално да обяви удължаването, след като изслуша становището на консултативния комитет на 4 май. 

Дебют: Роботи заменят хора в помощ на пациенти с коронавирус в Токио

Дебют: Роботи заменят хора в помощ на пациенти с коронавирус в Токио

Роботите ще бъдат разположени в хотели, наети от правителството, за облекчаване на болниците