Япония протестира пред Пекин, след като четири въоръжени кораба на китайската брегова охрана навлязоха във води, които Токио счита за своя територия, съобщава "Ройтерс".

Японското правителство посочва, че за първи път четири китайски кораба с нещо като оръдия са навлезли в неговите териториални води в Източнокитайско море около спорните острови, които Токио нарича Сенкаку, а Пекин - Дяоюйдао.

"Не съм в състояние да кажа какви са намеренията на китайската страна, но нахлуването на кораби на китайската брегова охрана на наша територия е нарушение на международното право", подчерта на пресконференция главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши.

Бреговата охрана на Китай отделно посочи, че е патрулирала във водите с кораби, превозващи оръжия.

Китайски патрулни кораби навлязоха във водите на Япония

Китайски патрулни кораби навлязоха във водите на Япония

Край спорните острови Сенкаку

Токио внесе "остър протест" по дипломатически канали и призова за бързо напускане на района, отбеляза Хаяши. По негови думи четирите кораба са останали в района повече от час и са напуснали малко след обяд.

"Нахлуването в нашите териториални води е изключително жалко и не може да бъде толерирано. Ще продължим да правим всичко възможно, за да останем бдителни и да наблюдаваме зоните около островите Сенкаку зорко, като същевременно се отнасяме спокойно и решително към Китай", заяви Хаяши.

Двете страни многократно са влизали в пререкания относно необитаемите острови, управлявани от Япония.

Сблъсъците на Китай с филипинския флот също се ожесточиха в спорните райони на Южнокитайско море.

Китайски кораби около спорни острови раздразниха Япония

Китайски кораби около спорни острови раздразниха Япония

Японската брегова охрана ги е предупредила да напуснат нейните териториални води