Япония иска сътрудничество с Южна Корея и Филипините, като дори ще се ангажира със Северна Корея за насърчавана на регионалната сигурност. Това заяви премиерът Фумио Кишида, цитиран от "Ройтерс".

Премиерът също е готов да се срещне и със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, но "без никакви предварителни условия" в опит да подобри обтегнатите отношения с ядрения режим.

Това изказване идва на фона на планираната среща с Джо Байдън за следващата седмица, на която ще обсъждат Китай и нарастващото влияние на страната в Азия.

Кишида казва, че е важно Япония да си сътрудничи със САЩ и страните с подобни възгледи заради сложната ситуация със сигурността.

Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините

Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините

Сиул осъди използването на водни оръдия срещу филипински кораби

За първи път от девет години японски лидер ще посети Вашингтон. На срещата се очаква двамата да обсъждат сътрудничеството по отношение на отбранителното оборудване и възможно надграждане на структурата на военното командване на САЩ в Япония .

На тази среща ще се присъедини и филипинският президент Фердинанд Маркос-младши.

Миналата година Япония достави четири радара за противовъздушна отбрана на Филипините. Страната тогава преговаря за достъп до филипинската столица Манила, което улеснява обучението на японските войски там.

Друга среща, провела се миналата година, на върха между Кишида, Байдън и южнокорейският президент Юн Сок Йол помогна на отношенията между Сеул и Токио и засили сътрудничеството в областта на отбраната.

Отношенията между Япония, Южна Корея и Северна Корея са обтегнати заради спорове, датиращи от японската окупация през първата половина на 20-ти век и отвличането на японски граждани от Северна Корея в миналото.

"Установяването на ползотворни отношения не само ще бъде от полза за Япония и Северна Корея, но и ще допринесе значително за мира и стабилността в региона", казва Кишида.

САЩ, Южна Корея и Япония провеждат съвместни военноморски учения

САЩ, Южна Корея и Япония провеждат съвместни военноморски учения

Напрежението с КНДР се задълбочава