Правителството на Япония е протестирало пред Русия заради задържането на риболовната шхуна "№ 172 Ейхо-мару" в Охотско море, информира "Новости".

"Смятаме, че действията на руската страна са неприемливи", подчерта на пресконференция Кацунобу Като, генерален секретар на японското правителство.

Той добави, че Токио изисква незабавното освобождаване на плавателния съд и намиращите се на борда рибари.

"Екипажът няма здравословни проблеми. Те също така са снабдени с питейна вода и храна", уточни Като.

Руски риболовен траулер удари японска шхуна в Охотско море, трима загинали японски рибари

Руски риболовен траулер удари японска шхуна в Охотско море, трима загинали японски рибари

Японската шхуна не се е движила по време на инцидента

Японската шхуна беше задържана в края на май за незаконен риболов, както твърдят руснаците. Според Москва това се е случило в руската икономическа зона. Токио казва, че риболовът е бил в японски води.

В прессъобщение на граничното управление на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) за Сахалинска област се твърди, че японският екипаж не се бил съобразил с искането за спиране и се е опитал да избяга. Руското ведомство също така твърди, че по време на преследването корабът нарушител бил маневрирал опасно и бил създал заплаха от сблъсък с патрулния кораб. Руските граничари произвели предупредителни изстрели, след което шхуната се отнесла.

При проверката на борда били открити жив рак, варено-замразени продукти от раци, както и риболовно оборудване. Плавателният съд е бил задържан и откаран в пристанището Корсаков (Сахалин) за разследване.

В Япония обявиха необходимост от блокада на спорните Курилски острови

В Япония обявиха необходимост от блокада на спорните Курилски острови

За да могат руските власти да осъзнаят важността на решаването на териториалния въпрос