Япония трябва да демонстрира своята "готовност и способност" да блокира проливите между континентална Русия и Южните Курили, за да разреши териториалния въпрос. Това обяви японският политолог и бивш дипломат Акио Каватао в своя статия за Newsweek Japan.

"За да могат руските власти да осъзнаят важността на решаването на териториалния проблем, японското правителство трябва да демонстрира своята готовност и способност да блокира проливите Соя (Лаперузов проток) и Цугару (Сангар), които са основните пътища за снабдяване между континенталната част на Русия и четирите северни острова", изтъква той.

Русия строи военни обекти на спорните Курилски острови

Русия строи военни обекти на спорните Курилски острови

Напрежение между Токио и Москва

В същото време, по думите на японския политолог, в момента Токио не трябва да бърза с разрешаването на курилския въпрос, а да чака, докато "националната мощ" на Русия "намалее, както през 1990-те години".

Същевременно Каватао признава, че нищо подобно не се предвижда в обозримо бъдеще, така че Япония трябва да се "събере" и да се настрои за "дълъг процес". Въпреки това дори сега Токио според политолога трябва да "унищожи основната предпоставка за позицията на Русия" и да докаже на целия свят, че "споразумението от Ялта (от 1945 г.) само по себе си не определя промените в границите между Русия и Япония".

Каватао добавя, че "по-добре е да се запази спокойствие и хладнокръвие във всичко това", а също и да се избягва "излишният шум" в медиите. "Трябва да изградим отношения с Русия по комплексен начин, като постепенно се стремим да създадем в нея настроения, които са от полза за нас от гледна точка на разрешаването на териториалния въпрос", изтъква той.

Новият премиер на Япония обеща да реши проблема с Курилските острови

Новият премиер на Япония обеща да реши проблема с Курилските острови

"Чрез искрен обмен на мнения на най-високо равнище с Русия"

Акио Каватао е работил дълго време в японското външно министерство, три пъти е бил в командирован в посолството в СССР и Русия. Като гост-професор политологът преподава в университета в Токио и университета Васеда.

В продължение на много години отношенията между Москва и Токио са помрачени от липсата на мирен договор, който така и не беше сключен след Втората световна война. Главната пречка остава въпросът за принадлежността на Южните Курили (островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и хребета Хабомай). Япония има териториални претенции към тях, като се позовава на двустранния договор от 1855 г. за търговията и границите. Позицията на Москва е, че островите са станали част от СССР в резултат на войната и суверенитетът на Русия над тях не подлежи на съмнение.

През 1956 г. Съветският съюз и Япония подписаха Съвместна декларация, в която Москва се съгласи да разгледа възможността за предаване на Хабомай и Шикотан след сключването на мирен договор. Последвалите преговори обаче не доведоха до нищо.

Япония смъмри Русия заради военни учения на Курилските острови

Япония смъмри Русия заради военни учения на Курилските острови

"Това е неприемливо"