Японският премиер Фумио Кишида пристигна на прощална визита в Южна Корея, в опит да скрепи новооткрито партньорство със Сеул. Това предаде агенция Ройтерс.

Подтиквани от президента на САЩ Джо Байдън, Кишида и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол направиха обрат в отношенията между двете страни, които паднаха до най-ниското си ниво от десетилетия на фона на остри дипломатически и търговски спорове около японската окупация на Корея от 1910 до 1945 г.

Кишида подчерта, че връзките с Южна Корея са се подобрили значително. Той посочи, че ще обсъди с президента Юн Сук Йол посоката на устойчиво укрепване на сътрудничеството между двете страни. Двамата лидери ще проведат официална среща по-късно през деня.

На прощалното си посещение Кишида ще се стреми да разшири връзката с партньори, работещи в тясно сътрудничество на международната сцена. Юн превърна в дипломатически приоритет възстановяването на връзките с Япония и подобряването на сътрудничеството в областта на сигурността за справяне с военните заплахи на Северна Корея.

Фумио Кишида обяви, че ще се оттегли като премиер през септември и управляващата Либерално-демократическа партия на Япония ще проведе избори на 27 септември, за да избере негов приемник.

По време на среща на върха с Джо Байдън в Кемп Дейвид миналата година Юн и Кишида се ангажираха да задълбочат военното и икономическото сътрудничество между САЩ, Япония и Южна Корея.

Японският премиер Фумио Кишида се оттегля през есента

Японският премиер Фумио Кишида се оттегля през есента

Кишида ще сложи край на 3-годишния си мандат