Японското правителство реши да затегне санкциите срещу Русия заради агресията ѝ в Украйна. В разширените списъци със санкции, които са публикувани на уебсайта на японското външно министерство във вторник, са включени 94 организации и 48 физически лица, уточнява "Киодо".

Така сред личностите, засегнати от замразяването на активи, са руският заместник-министър на отбраната и ръководител на главното военнополитическо управление на руските въоръжени сили Виктор Горемикин; Алан Лушников, президент на концерна "Калашников"; Александър Харичев, ръководител на Администрацията на президента на Русия за подкрепа на Държавния съвет, и неговият заместник Борис Рапопорт. Представители на администрациите на Херсонска област, ЛНР и ДНР също попаднаха под санкции.

Санкциите са наложени на "Росбанк" и на групата "Вагнер".

В списъка на 73-те организации, чиито активи ще бъдат замразени, са включени "Радиоавионика", компанията "Квант", заводите за ремонт на кораби и самолети, включително центърът "Звездочка".

Япония купува 400 ракети "Томахоук" от САЩ

Япония купува 400 ракети "Томахоук" от САЩ

Нови стъпки на страната към засилване на отбраната

В отделен списък са включени и 21 организации, подлежащи на експортни ограничения, сред които холдинг "Роселектроника", Федералният център за двойни технологии "Союз", "Миландр", Институтът по физика на полупроводниците "Ржанов" и Федералната агенция за техническо регулиране и метрология (Росстандарт).