Япония ще закупи 400 ракети "Томахоук" от Съединените щати. Това обяви премиерът Фумио Кишида, цитиран от "Франс прес".

Решението идва на фона на действията на японското правителство за засилване на отбраната на страната, за да отговори на евентуални заплахи, включително такива от Китай.

Планът на страната ни е да придобие 400 единици от крилатата ракета, посочи Кишида пред бюджетната комисия на долната камара на парламента, без обаче да уточнява подробности.

По-рано този месец министърът на отбраната съобщи, че Япония е заделила 211,3 милиарда йени (1,5 милиарда долара) за закупуване на ракети през следващата фискална година, вместо да раздели придобиването им на няколко години.

Япония планира разполагане на хиперзвукови ракети до 2030 г.

Япония планира разполагане на хиперзвукови ракети до 2030 г.

Страната е нащрек заради действията на КНДР и Китай

Правителството на Кишида иска драстично да разшири отбранителния капацитет на Япония предвид нарастващото военно влияние на Китай и непредсказуемите ракетни тестове на въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея.

Инвазията на руските сили в Украйна засили опасенията и че Китай може да предприеме действия за превземането на Тайван - самоуправляващ се остров, който Пекин счита за своя територия.

Япония има пацифистка следвоенна конституция, която ограничава нейния военен капацитет до привидно отбранителни мерки.

Миналата година обаче страната актуализира ключови политики за сигурност и отбрана, като изрично открои предизвикателството, отправено от Китай. Токио си постави за цел да удвои разходите за отбрана до стандарта на НАТО от 2% от БВП до 2027 г.

Япония ударно ще укрепва военните си способности

Япония ударно ще укрепва военните си способности

Заради опасения от нестабилност в Източна Азия