В понеделник японското правителство обяви, че ще продължи с плана за преместване на американската военна база на остров Окинава, въпреки нежеланието на местните власти. Говорител на премиера Шиндзо Абе съобщи, че е взето решение за изграждане на нова база край град Наго като най-доброто възможно споразумение между Токио и Вашингтон.

Коментарите му дойдоха само ден след повторното избиране на Сусуми Инамине за кмет на Наго. Дясноцентристкият политик се обяви срещу чужда военна база в непосредствена близост до 62-хилядното градче и заплаши да осуети плановете на правителството, отказвайки да подпише разрешителните за строеж.

„Жителите на нашата префектура са твърдо против това", каза Инамине в победната си реч след обявяването на изборните резултати.

През 1996 година САЩ и Япония се споразумяха да преместят военновъздушната база на Пехотния корпус „Футенама" от град Гинован в Наго, но настроенията сред жителите на Окинава показват, че те изобщо не желаят американски военни бази на своята зема.

През декември миналата година губернаторът на острова даде зелена светлина за проекта. Противниците на инициативата от заведоха дело срещу решението му, което тепърва предстои да бъде разгледано от съда. Това, заедно с вчерашната победата на Инамине, ще се окаже сред най-неочакваните предизвикателства пред плановете на Белия дом за увеличаване на американското военно присъствие в Далечния Изток.