Японският император Нарухито, който се възкачи на престола през май, изразява "дълбоко угризение" за миналите действия на страната си по време на първата си изява като император на годишна церемония, отбелязваща капитулацията на Япония през 1945 г. в края на Втората световна война, съобщава корейската медия KBS. 

По време на обръщението си императорът заяви, че гледа назад към дългия период на следвоенния мир и разсъждава върху миналото на страната и носи чувства на "дълбоко угризение", надява се, че опустошенията на войната никога няма да се повторят.

59-годишният император, който е роден след края на войната, повтаря израза "дълбоко угризение", използван от баща му и бивш император, Акихито.

Премиерът Шиндзо Абе не изразява угризения по отношение на миналата агресия на Япония срещу съседните й страни, точно през последните години от встъпването си в длъжност през 2012 г.

Вместо това Абе се заклева да не забравя, че мира и просперитетът в страната са изградени от крайната жертва на над три милиона японци по време на войната.

Той също така обещава да обедини усилията си с международната общност за търсене на решения на различни глобални проблеми и да отвори нова ера на мир и надежда.

Хирошима отбелязва 74-та годишнина от ядрената бомбардировка на САЩ

Хирошима отбелязва 74-та годишнина от ядрената бомбардировка на САЩ

Кметът Мацуи е загрижен за възхода на егоцентризма и ядрените оръжия в света